Milli Eğitim Bakanlığı ürünleri PttAVM ile dünyaya açılıyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde üretilen eserlerin PttAVM bünyesinde açılan “MEB Pasaj” e-ticaret kanalı üzerinden tüm Türkiye’de ve yurt dışında satılacağını duyurdu.
Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde olgunlaştırma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitim merkezleri ve özel eğitim meslek okullarında üretilen eserlerin PttAVM aracılığıyla tüm dünyaya açılmasını sağlayan “MEB Geçişi” Platformu ( MTAL) Uygulama Oteli, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle tanıtıldı.
Bakan Özer burada yaptığı konuşmada, eğitim hizmetleri verilirken özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kapsayıcılık, kalite ve fırsat eşitliği odaklı çok büyük yatırımlar yapıldığını belirtti.
Eğitim-üretim-istihdam zincirini güçlendirmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Özer, bu bağlamda mesleki eğitimin kendisine yeni bir sayfa açmayı hak ettiğini vurguladı.
Mesleki eğitimde döner sermaye kapsamında yapılan üretimlerin değerli fırsatlar sunduğunu belirten Özer, mezun olmadan önceki becerilerin istihdam edilebilirliği artırdığını, öğrenci ve öğretmenlerin döner sermaye kapsamındaki üretimlerden pay aldıklarını, mesleklerinin gerektirdiği tüm işleri üretebileceklerini anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı kendi okullarında.
Mesleki eğitimin üretim kapasitesini önemli ölçüde artırdıklarını ve döner sermaye operasyonu kapsamında 2018’de 200 milyon lira olan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin gelirinin 11 aylık dönemde 2 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Özer, bu yıl da öğretmenlerimize katkı olarak milyonlarca lira dağıttık, yıl sonunda yine kar payından dağıtacağız” dedi.
“Uzun vadede ülke için büyük bir kazanç olacak”
Meslek lisesi öğrencilerinin eğitim alırken işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının tasfiye edilmesi açısından değerli bir boşluğu doldurduğunu anlatan Özer, bunun eğitim aşamasında gelir getiren, emek ile adil bir ilişki kuran çok değerli bir süreç olduğunu da söyledi. ve uzun vadede eğitimi öder. Bunun ülke için büyük bir kazanç olacağına işaret etti.
Bakan Özer, tüm dünyaya Kovid-19 salgını için “Üretemezsen paranla satın alamazsın.” Bunun işin gerçeğini gösterdiğini ifade ederek, bu nedenle her alanda üretimi merkeze alan bir yaklaşımla süreçleri daha pahalı hale getirmek zorunda olduklarını vurguladı.
Bu kültürün yayılma noktasının eğitim olduğuna işaret eden Özer, eğitimde üretim ve istihdam ilişkisini sağlayacak sistemleri güçlendirmeye çalıştıklarını anlattı.
Bu yıl 8 bin 300 eser tescillendi
Sürecin bir sonraki adımı olan fikri mülkiyet konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirten Özer, mesleki eğitimde açılan Ar-Ge merkezi sayısının 55’i geçtiğini belirtti.
“Milli Eğitim Bakanlığı şimdilerde fikri mülkiyet, patent, faydalı model, marka ve tasarım tescil kültürünü başta mesleki eğitim olmak üzere tüm eğitim birimlerine yaymaya çalışıyor.” Özer, Bakanlık tarafından son 10 yılda tescil edilen yıllık ortalama ürün sayısı 2,9 iken sadece bu yıl 8 bin 300 adet ürünün tescilini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ürünlerin 162’sini ticarileştirdiklerini kaydeden Özer, “Artık orta ve temel eğitimde öğrencilerimiz yenilikçi yaklaşımlarla fikri, mülkiyet, sınai haklar ve kültürle yetişmeye başladılar. Bunu gerçekten çok önemli bir iş olarak görüyoruz. ülkemizin geleceği için fırsat hamlesi.” söz konusu.
Bakan Özer, meslek lisesi öğrencilerinin artık ihracat yaptığını belirterek, “Meslek lisesi öğrencileri sadece ürün ihraç etmiyorlar. Aynı zamanda ihraç ettikleri ürünleri üreten makineler de üretiyorlar. Kendisi için bu hamlenin uzun vadede çok önemli katkısı olacaktır. koşmak.” terimini kullandı.
Özer, Kovid-19 salgını sürecinde birçok ülkenin maske temininde zorluk yaşadığı dönemde mesleki eğitimin üretim kapasitesinin artırıldığını, maske, dezenfektan, tek kullanımlık önlük, solunum cihazı, maske makinesi gibi ihtiyaçların hızla üretilerek Türkiye’ye ulaştırıldığını hatırlattı. sağlık çalışanları ve Türkiye’nin her noktası ücretsiz. Bu mütevazi üretim kapasitesi, Türkiye’nin Kovid-19 salgınını çok rahat atlatmasına en değerli katkıyı yapmıştır.” dedi.
Üretim kapasitesinin sadece mesleki eğitimde olmadığını kaydeden Özer, özel eğitimdeki “özel yürekli” çocukların mesleki eğitim aldığı meslek okullarının olduğunu, olgunlaştırma enstitülerinin üretim kapasitelerini artırmaya başladığını söyledi.
Olgunlaştırma enstitülerindeki yenilikçi anlayışın ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde “Bohça” mağazasıyla İstanbul İstiklal Caddesi’nde açıldığını ifade eden Özer, 1000 halk eğitim merkezinde çok ciddi üretimler yapıldığını söyledi.
Bakan Özer, üretim kapasitesinin farklı bir aşamaya taşınması konusunda bugün yeni bir adım atıldığını belirterek, “Artık PttAVM bünyesinde ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı ürünlerini tüm ülkeye satabilecek. e-ticaret kanalıyla aynı anda hem Türkiye hem de yurt dışına üretim döngüsünü çok daha güçlü bir şekilde genişletme ve kapasitesini artırma fırsatı bulacağız.” söz konusu.
Bu yeni girişimin hayırlı olmasını dileyen Özer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve çalışma arkadaşlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti.
MEB’in ürünleri “mebpasaj.pttavm.com” adresinde PttAVM’de
Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim merkezlerine ait ürünlerin PttAVM internet sitesi üzerinden e-ticareti “mebpasaj.pttavm.com” adresi üzerinden yapılabilmektedir. “.
Kupa, tabak, tablo, çini, tahta oyuncak, dokuma işleri, tesbih, kolye, elbise, canlı bitki ve süs eşyası gibi birçok eserin e-ticaret yoluyla satışı planlanıyor.