Sağlık

Büyümede Duraklama ve Boy Kısalığına Dikkat!

Çocukların büyüme ve gelişiminin izlenmesi sağlıklı bir gelecek için kritik öneme sahiptir. Çocuklar, büyüme potansiyelleri açısından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları tarafından düzenli aralıklarla izlenir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Sevinç Çabukoğlu, büyüme izleme günü ile ilgili değerli açıklamalarda bulundu.

Hayatımızın ve geleceğimizin merkezi olan çocuklar, hepimizin bildiği gibi gelişen varlıklardır. Çocuklarda büyüme fetal dönem dediğimiz prenatal dönemde yani anne karnında başlar.   Ergenlik dediğimiz ergenliğin sonuna kadar devam eder. Büyüme kız ve erkek çocuklarda farklılık gösterdiği gibi, farklı yaşlarda çocuklarda da farklılık gösterir. Çocuklarda normal büyüme, genel sağlığın en değerli göstergesidir. Bu nedenle, bir çocuğun antropometrik  Makul aralıklarla ölçümler yaparak ve bunları standart büyüme eğrilerine işleyerek büyümenin izlenmesi olarak tanımlanır.

“Çocuklar yenidoğan döneminden ergenlik çağının sonuna kadar düzenli olarak izlenmelidir”

tecrübe. Dr. . Büyüme ve gelişmenin izlenmesi ve desteklenmesi, büyümeyi etkileyen durum ve hastalıkların zamanında tespit edilmesini ve gerçek bir şekilde müdahale edilmesini sağlar. Bu nedenle çocuklar yenidoğan döneminden ergenlik çağının sonuna kadar sistematik olarak izlenmelidir.

Büyümeyi izlerken Pediatri uzmanları olarak bebeklerin ve çocukların her kontrol muayenesinde doğru vücut ölçülerini alıyor ve büyüme eğrilerine kaydediyoruz. Her çocuğun kendi büyüme potansiyeli vardır ve kendi büyüme eğrilerine paralel bir şekilde büyümeye devam etmelerini bekliyoruz, bu nedenle aynı yaştaki çocukları birbirleriyle karşılaştırmak yanlış olmaz.” söz konusu.

“Bir çocuğun büyümesini birçok faktör etkileyebilir”

tecrübe. Çabukoğlu, “Bebeğin boyu, kilosu ve baş çevresi bebeklik dediğimiz ilk iki yaşında ölçülür. Muayeneler doğumdan itibaren ilk ayda, haftada bir veya iki kez ve ayda bir, altıncı ayın ortasında, duruma göre 2 veya 3 ayda bir, altıncı ay ve 2 yaş ortasında yapılır. , ve aşı takibine göre. 2 yaşından büyük çocuklarda baş çevresi ile ilgili bir durum yoksa boy ve kilo takibi yapılır. Daha sık takip gerektiren bir durum yoksa 2-6 yaş arasında 6 ayda bir, 6 yaş ve ergenliğin sonuna kadar yılda bir kez takip edilirler.

Büyümeyi etkileyen faktörler arasında genetik, çevresel, beslenme, sosyo-ekonomik faktörler, metabolik veya kronik hastalıklar, psikososyal durum sayılabilir.

“Mutsuz çocuklarda psikososyal boy kısalığı gelişebilir”

tecrübe. Çabukoğlu, “Genetik faktörler hem doğum öncesi hem de doğum sonrası büyümeyi etkiliyor. Anne ve babanın uzunluğu, çocuğun nihai uzunluğu ile yakından bağlantılıdır. Hedef uzunluk, ebeveynlerin boyuna göre ± 7 cm’lik bir hata payı ile hesaplanabilir.

Çocukların bu hedefe ulaşabilmeleri için istikrarlı ve yeterli bir diyete ihtiyaçları vardır. Hızlı büyüme dönemlerinde alınan gücün %10’dan fazlası büyümeye harcanır. Stabil bir beslenme ile yeterli kalori, protein, vitamin, demir, çinko almak çok değerlidir. Mutsuz, gergin ya da ihmal ve istismara uğramış çocuklarda psikososyal boy kısalığı gelişebilir.

Büyümeyi etkileyen çeşitli faktörler göz önüne alındığında, büyümenin birçok karmaşık ve birbiriyle ilişkili olayın sonucu olduğu görülmektedir. Bu nedenle büyüme geriliği veya boy kısalığının mümkünse erken dönemde teşhis ve tedavisi için tüm çocukların herhangi bir şikayeti olmasa bile makul aralıklarla takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

cinehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu