Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel piyasalardaki son durumu değerlendirdi. Şimşek, “Küresel piyasalardaki oynaklık çalkantı geçici bir panik atağa benziyor. Çalkantı Japonya’da başladı. Japon yeni ile borçlanmak çok ucuz. Borç alıp dolara çevirip Amerikan hissesi almak çok popülerdi. Japonya’da yenin dolara karşı değerlenmesi bu duruma neden oldu” ifadelerini kullandı.
Petrol ve emtia fiyatlarında düşüş
Bakan Şimşek, küresel çöküntünün Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair soruya, “Petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş bizi olumlu etkiler” yanıtını verdi. Bu düşüşün, ülke ekonomisi için olumlu bir gelişme olacağını belirtti.
Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:
Küresel piyasalardaki çalkantı geçici bir panik atağa benziyor.
Çalkantının merkezi Japonya; yenin dolara karşı değerlenmesi durumu tetikledi.
ABD’nin yumuşak iniş başarısızlığı ve resesyona girme riski önemli faktörler arasında.
Japon Yeni ile borçlanmanın ucuz olması, borçların dolara çevrilip Amerikan hisselerine yatırım yapılmasına neden oldu.
Japonya’da yenin değer kazanması, faizlerin yükselmesine ve piyasalarda düzeltmeye yol açtı.
Amerika’nın yumuşak inişi başarıp başaramayacağı, piyasalardaki dalgalanmaların kalıcılığını belirleyecek.
Petrol ve Emtia Fiyatlarının Türkiye’ye Etkisi
Bakan Şimşek, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye olumlu yansıyacağını vurguladı. Bu gelişme, ülke ekonomisi üzerinde pozitif bir etki yaratacak ve maliyetleri düşürecek.
‘Enflasyon dozu önümüzdeki aylarda da devam edecek’
“Mayıs’ta enflasyon yüzde 75’in biraz üzerinde zirveyi buldu, Temmuz’da yüzde 62 civarına indi, beklentilere değer veriyoruz ancak performansımız ile hedeflerimiz arasındaki fark azaldıkça, hedeflerimize yakınsadıkça beklentilerin de yakınsama ihtimali yüksek. Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025’te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak, dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek. Zorlu geçecek dedik, çünkü dezenflasyon programı kolay değil ve zaman alıyor. Enflasyon düşecek, çünkü para, maliye ve gelirler politikaları ona göre tasarlandı, zamana ve sabra ihtiyacımız var. TCMB’nin hedef patikası var, bir bant var, öngörülebilirlik çok yüksek olmadığı için nokta tahmin yerine aralık tahminde bulunuluyor. (Enflasyon) 2024 için hedef bandın üst kısmı yüzde 42, şu an itibarıyla enflasyondaki gidişatın öngörülerimizle uyumlu olduğumuzu, yüzde 40 ile yılı kapatacağımıza inanıyoruz. Ekim’de 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 25’ti bugün yüzde 19 civarında, program çalıştıkça, başarılı oldukça ve sonuç verdikçe kredibilite ve beklentiler iyileşiyor.”
camliderehaber.com.tr